lauantai 15. joulukuuta 2012

Unohdettuja henkilösuhteita?

Kaikilla ihmisillä, myös keskiaikaisilla hallitsijoilla oli yllättäviä henkilösuhteita. Historiankirjoitus ( joka klisheen mukaisesti kirjoitetaan aina voittajan ehdoilla ) keskittyykin näissä ihmissuhteissa valikoidusti paljastaen yleensä vain hallitsijoille mieluiset ympyrät. Monesti silti jopa sukulaissuhteet jäävät vähemmälle huomiolle vaikka mm. geenit leviävät niiden mukaisesti. Geenien ilmitulemat eivät tosin näy yhtä selkeinä kuin meemit eli "kulttuurigeenit", joita historiankirjoitus tuppaa joskus pursuamaan yli äyräiden varsinkin attribuuttien osalta.


Valistunut lukija sivuuttaa yleensä hallitsijoita ylistävät määreet, joista jotkut on totuttu liittämään jopa lisäniminä ( Viisas, Julma, Suuri jne) hallitsijoiden ristimänimiin. Silti ne edelleen ovat käytössä ja muokkaavat omalta osaltaan kuvaamme todellisuudesta.

Tunnettuihin toimijoihin liittyvät henkilökohtaiset ominaisuudet ovat kuitenkin erittäin mielenkiintoinen lisä, joka antaa uudenlaisia ulottuvuuksia haettaessa vastauksia kysymyksiin miksi kukakin käyttäytyi tietyssä tilanteessa niinkuin käyttäytyi. Sukulaissuhteet ovat paitsi geenipolkuja myös kertovat mahdollisista vaikutussuhteista henkilöiden välillä olettaen, että toisilleen sukulaiset yleensä tuntevat toisensa ja usein omaksuvat esivanhempiensa kokemusmaailmasta osia ja asenteita.

Olen nyt keskittynyt Pyreneitten niemimaan alueeseen tietyistä henkilökohtaisista syistä. Tutkiessani Portugalin ensimmäisen kuninkaan Afonso I:n taustoja tein alla olevan kuvan otsikolla Henrik I:n ja Anne Kiovalaisen juuria ja jälkipolvia. Kuva paljastaa yllättäviäkin yhteyksiä ja antaa osaltaan selityksen sille miksi Portugalin kuninkaanvaltikassa ja vaakunassa on lohikäärme.

Yllättävän vähän löytyy kirjoituksia, joissa käsiteltäisiin esimerkiksi Hugo Capetin appiukon, viikinkipäällikkö Rollon vaikutusta Capetingien dynastian syntyyn. Toisaalta Hugon isoisähän oli Saksan Henrik Linnustaja mikä sekään seikka ei liene puhkikaluttu. Yllä olevassa kuvassa Burgundin herttuoiden sinettiratsut ovat nekin harvinaisen paljastavia muuttuessaan arabialaisista lämminverisistä muuleiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti