perjantai 7. joulukuuta 2012

Kuninkaista

Portugalin ensimmäinen kuningas oli Alfonso I, Burgundin herttua Henry I:n poika. Henry oli puolestaan (kuva alla) Robert II:n poika ja Burgundin Robert I:n pojanpoika.


Kyseisen Robert I:n isäkin oli Robert ja jotenkin heidän järjestysnumeronsa menevät sekaisin sillä Robert I:n isä oli numero II, lisänimeltään "hurskas" tai "pasifisti" vaikka ei tainnut olla kumpaakaan. Robert II oli hänkin frankkien kuningas vuosina 996 - 1031. Hän oli kapetingien dynastian perustaja ja isänsä Hugo Capet´n ainoa poika.

Hugo on siis kuvan Robertin poika. Robert I oli Anjoun kreivin Robert Vahvan toinen poika, jonka vanhempi veli oli aikaisempi frankkien kuningas Eudes eli Odo I. Hugo Capet´n äiti oli Saksin kuningas Henrik Linnustajan tytär Hedwig. Tämän veli oli taas saksien kuninkuuden perinyt Otto I Suuri, josta kuva alla.

Yllä olevassa sukupuukuvassa esitetty Robert I oli syntynyt vuonna 865, jolloin nykyistä Ranskaa hallitsi Kaarle Suuren pojanpojat, Ludwig Hurskaan pojat Verdunin sopimuksen mukaisesti. Frankkivaltakunnan eteläpuolella oli entinen visigoottien valtakunta, jonka berberit ja Afrikan puolelta palanneet visigootit olivat vallanneet vuodesta 711 alkaen. Käännyttyään muslimeiksi olivat Iberian hallitsijat alistuneet Bgdadin kalifille mutta etäisyys oli liian pitkä jonka vuoksi Iberiassa useimmat ruhtinaskunnat alkoivat itsenäistyä heti valtauksen jälkeen. Tosin sotia käytiin jatkuvasti sekä keskenään että pohjoisten frankkien kanssa. Saksa alkoi myös laajeta frankkivaltioiden itäpuolella. Edellä selostettu kuvaa juuri tätä sekä saksien, frankkien että Iberian länsiosaan kehittyvän Portugalin keskinäisiä suhteita. Ne tulivat jatkossa hyvinkin merkittäviksi.


Tähän vaikutti paitsi vallanpitäjien sukulaissuhteet myös muut yhteiset tekijät ottaen huomioon, että tällöin alkoi ns. ristiretkien aika, mikä merkitsi uudenlaisen yhteistyön syntymistä Euroopassa. Myös ritarijärjestöt syntyivät ja pankkilaitostoiminta alkoi kehittyä ottaen käytäntöön paperirahat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti