sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Capetingeista Henriqueseihin

Edellisessä jutunpätkässä saattoi olla virheellistäkin tietoa joten korjaan ja tarkennan tähän kaiken yhdellä kuvalla:
Kysyin ennen kuvan rakentamista itseltäni että miksi Portugalin vanhassa kuninkaanvaakunassa on kaksi vihreää lohikäärmettä ( kuva alla ). Samoin kuninkaan valtikassakin on perustuslakia kuvaavan kirjan alla lohikäärme.


Lohikäärmeen etymologia sinänsä on suomessakin mielenkiintoinen ja luultavasti se Portugalissa aikanaan yhdistettiin mieluummin merikäärmeeseen eikä paavinkirkon markkinoimaan pakanuuteen, kuten usein nykyisin tehdään. Viikingeillä ( keitä nimellä nyt tarkoitetaankaan ) sekä useilla merikansoilla lohikäärme lienee ollut aivan joku muu taho kuin ei-kristillinen pakanuus.

Suomalaisen sanan etymologiaa näkyy aivan liian usein haetun sieltä mistä aita on matalin - eli lainoista. Ja silloin päädytään useimmiten ristiriitaisiin ratkaisuihin. Lohikäärmeen lohi-alku voi hyvinkin olla kelttipohjaista myyttistä juurta jolle ei enää löydy selvää sanastollista lähtökohtaa mutta itse sana sopii edelleen hyvin merihirviön nimeksi. Varsinaisen punalihaisen lohen kanssahan sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä ja lohi on syntynyt myöhemmin kuin lohikäärme. Kalevalassa tuo myyttinen olento oli Lieto ja ilmassa lentävänä Kokko.

Viikinkiveneet, jotka tarkalleen muistuttavat suomalaisia veneitä saivat nekin joskus nimen lohikäärmeiltä ilmeisesti ominaisuuksiensa vuoksi.

Menen vielä sukutauluun ( yllä ) joka osaltaan saattaa paljastaa miksi Portugalin Henrikinpojat ottivat lohikäärmeen vaakunaansa. Palaan asiaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti